Cerrar

es | val   

Arnaldo Dueñas: «Som un territori d’oportunitats, i des de la Mancomunitat treballem per potenciar-les»

Entrevistem el gerent de la Mancomunitat de Municipis de l’Alcoià i el Comtat

Publicado por AdmonDesarrolloLocal
jueves, 07 de febrero de 2019 a las 16:46

Mostrar ampliado

Arnaldo Dueñas

Arnaldo Dueñas, Gerente de la Mancomunitat

Arnaldo Dueñas és el gerent de la Mancomunitat de Municipis de l’Alcoià i el Comtat, entitat que agrupa un total de 14 municipis de l’interior d’Alacant i que suma una població superior als 90.000 habitants.

Les Mancomunitats han tingut un creixement més que notable durant els últims anys en matèria de prestació de servicis. Quines són actualment les sues principals àrees d’actuació?

La Mancomunitat de Municipis de l’Alcoià i el Comtat ha anat augmentat els servicis que presta als municipis integrants d’acord amb les necessitats que s’anaven plantejant. Hui dia, les principals àrees de gestió de la Mancomunitat són el turisme, la cultura, la promoció econòmica, el benestar social i la joventut, dins de la qual trobem el transport universitari.

Són molts els projectes que s’estan posant en marxa. S’està apostant clarament pel desenvolupament d’una estratègia de producte turístic d’interior per a esta zona i que genere sinèrgies entre els municipis i els recursos, com a motor econòmic i de desenvolupament. Estem programant actuacions culturals a tots els municipis, des dels de major població fins als més xicotets, a través de la programació de Jazz amb la Manco, la ruta contacontes o la biennal d’art ArtNostre. Donem suport a les dones amb el servici d’igualtat, així com a la població en risc d’exclusió o amb dificultats per a trobar treball amb programes d’inserció laboral. A més, gestionem el servici de transport universitari diari a la Universitat d’Alacant, amb una aposta per la permanència dels joves als municipis, els quals també poden beneficiar-se de la bonificació d’este cost de transport amb el suport econòmic del seu Ajuntament.

Hem anat cobrint les necessitats d’este territori de forma gradual. Un cas molt significatiu és la prestació del servici d’alberg d’animals, demanda històrica dels nostres municipis i que enguany es cobrirà amb l’obertura d’esta instal·lació per part de la Mancomunitat al municipi de Muro.

Una de les nostres majors preocupacions és mantindre la població als municipis més menuts, que els joves hi puguen romandre i comptar amb oportunitats per al seu desenvolupament personal i professional. Enguany volem posar en marxa noves accions dirigides a ells.

A més, estos servicis els esteu prestant en col·laboració amb altres agents

Efectivament. Això ens està permetent generar noves sinèrgies entre tots els agents que intervenen en este territori. Estem arribant a acords per a la posada en marxa de programes amb entitats com ara el CEEI Alcoi-València, Fundació Novaterra, Fundació AEPA, Club de Jazz el Mussol, Col·lectiu Art Nostre, Coordinadora de l’Alcoià i el Comtat pel Valencià, Cambra de Comerç d’Alcoi, FEDAC, Universitat Politècnica de València-Campus d’Alcoi, així com amb diverses àrees de l’Administració pública valenciana.

Estem generant noves sinèrgies entre tots els agents que intervenen en este territori

Això ens està permetent desenvolupar projectes com ara l’Oficina d’Impuls a la Rehabilitació de Vivendes (OIR), l’Agència d’Impuls a l’Emprenedor i l’Empresa o la Unitat de Prevenció Comunitària de Conductes Addictives. Una part d’ells són itinerants, de forma que el punt d’assessorament i suport es troba físicament en alguns dels municipis de la Mancomunitat, i amb això apropem estos servicis a la població.

Cada volta són més els municipis que s’estan integrant en la Mancomunitat. Per quin motiu?

Precisament pel que estem comentant: per l’augment en la prestació de servicis que oferim a la població de les nostres comarques. Hi ha cada volta un interés major en entrar a formar part de la Mancomunitat. Els Ajuntaments estan veient que integrar-se suposa beneficiar-se de servicis que d’una altra forma els resultaria més difícil i costós.

A més, estem realitzant un treball intens per anar ampliant el nombre d’Ajuntaments que s’hi integren. El nostre objectiu és aprofitar el marc que estableix la nova Llei de Mancomunitat de la Generalitat Valenciana per tal de crear una Mancomunitat de caràcter comarcal. Ara, després de la integració fa unes setmanes del municipi de Beniarrés, són ja 14 els municipis que conformen la Mancomunitat.

Integrar-se en la Mancomunitat suposa beneficiar-se de servicis que d’una altra forma els resultaria més difícil i costós

Quines potencialitats creus que ha de tindre este territori en el seu conjunt?

Moltes. Clarament moltes. Som un territori d’oportunitats, i des de la Mancomunitat treballem per potenciar-les. M’agradaria destacar dos àmbits principals: el turisme i la indústria. D’una banda, el nostre territori ofereix molts recursos culturals, naturals i paisatgístics, alguns d’ells poc coneguts. El turista que vulga desplaçar-se fins ací des de la costa podrà conéixer i gaudir d’una variada oferta, i per això també s’ha establit un Centre d’Interpretació Turística, situat a l’Orxa, amb la finalitat d’oferir eixa informació, dinamitzar el turisme i cohesionar el territori en un punt que reba molts visitants, com és la Via Verda del Serpis al seu pas per esta localitat. D’altra banda, som un territori industrial amb una important base empresarial i econòmica, amb una cultura històrica d’emprenedoria i superació, i ací tenim el motor del nostre futur.

L’agència per a les empreses ja consolidades és el projecte que llançarem en breu en matèria de promoció econòmica

Indústria, emprenedoria.. són àrees que també treballeu des de la Mancomunitat

Sí, efectivament. En col·laboració amb el CEEI Alcoi-València, prestem un servici de suport als emprenedors als municipis de Banyeres, Cocentaina i Muro, amb el qual el 2018 es van crear 10 noves empreses. És l’Agència Impuls. A més, es desenvolupa Emprendeaventura, que és un programa de formació d’emprenedors, i anualment es convoquen els premis a les millors empreses i els millors projectes empresarials, amb una dotació de 6.000 euros.

Un projecte molt interessant que llançarem en breu és la posada en marxa d’una Agència per a les empreses ja consolidades. Esta iniciativa la desenvoluparem de la mà de la Cambra de Comerç i de FEDAC, i té com a objectiu donar suport a les empreses de les nostres comarques en l’obertura de nous mercats mitjançant l’assistència a fires, desenvolupament de materials promocionals, etc. Al mateix temps es pretén realitzar un estudi de viabilitat per a la creació d’un polígon industrial mancomunat, seguint altres exemples que s’han dut a terme amb èxit a altres zones d’Espanya.

A més, i de forma paral·lela, volem incidir en un sector d’activitat que considerem també prioritari: el sector agropecuari. Apostarem pel desenvolupament d’una marca comuna que servisca por posar en valor els nostres productes, a més de plataformes per a la venda de productes de la nostra zona. Amb això donarem suport a un sector que ofereix moltes possibilitats de cara al futur i que troba dificultats per a poder comercialitzar i fer conéixer els seus productes. Vivim en un territori on es fan productes agroalimentaris de gran qualitat a pràcticament tots els municipis.

5
4.243 visitas

Esta web utiliza cookies propias y de terceros para ofrecerte una mejor experiencia y servicio.
Al continuar con la navegación consideramos que aceptas su uso y nuestra política de cookies.

Aceptar