Cerrar

es | val   

Quines coses has de saber abans de començar el teu projecte per tal d’evitar que fracasse

Mostrar ampliado

Proyecto de negocio: la materialización de una idea

Proyecto de negocio: la materialización de una idea

Mostrar ampliado

Proyecto = Inversión = Gestión de Riesgos

Proyecto = Inversión = Gestión de Riesgos

Si tens un projecte de negoci, inequívocament passaràs de l’àmbit de les idees a la realitat tangible; i podríem dir que ets un somniador, un atrevit, que tens un poc de mag, d’artista i de creatiu.

Per descomptat, t’assaltaran dubtes, com per exemple: què podré fer per tal de salvar el meu projecte si no funciona com espere?

Possiblement, perquè estigues en condicions de fer front a les dificultats que sorgisquen i salvar el teu projecte durant el seu desenvolupament, des de l’inici has de tindre en compte una sèrie de consideracions...

 • L’abast: el que vull aconseguir amb el meu projecte. Quins objectius...
  • Quant a resultat defineixen el meu producte o servici.
  • Vull aconseguir quant a recompenses personals:
   • Realització personal.
   • Independència.
   • Majors ingressos.
  • Requisits: quines característiques tècniques, físiques, funcionals, de definició, ha de tindre el resultat del meu projecte.
  • Restriccions: fins a on puc arribar.
   • Tinc un temps màxim.
   • Dispose d’una quantitat de diners concreta.
   • I el que produïsca ha de tindre unes característiques mínimes perquè l'accepten i l'aprecien els meus clients o usuaris.

Però no perdem el nord... una cosa és l’execució sense rebassar els límits de les teues restriccions, i una altra és que l'objectiu perseguit siga l'adequat... Estem parlant d'un negoci, una empresa; necessitem que allò que produïsca siga atractiu, útil, vendible i rendible.

I per tal d’abordar esta qüestió, cal veure com és el teu projecte:

 • Si és un negoci convencional, es tracta d’un projecte de gestió predictiva. Si vols obrir una perruqueria, una botiga de roba o un taller de mecànica de l’automòbil, no et mous en entorns de negoci inexplorats o d’elevada incertesa.

Són projectes que, de manera similar, s’han dut a terme en multitud d’ocasions i que, en funció de les experiències d’altres, la gestió de totes les seues parts és raonablement predictible. La seua planificació, al principi, pot definir-se de manera prou estable.

 • Si es tracta d'un negoci innovador, una startup, parlem d’un alt nivell d’incertesa, el que requereix una gestió àgil del projecte: els teus clients i usuaris tenen molt a dir. Els pressentiments són història.

Una gestió que et permeta obtindre avantatge dels canvis que afloren és primordial.

Fes una llista dels teus requisits i prioritza’ls, però segons vages coneixent millor el teu client o usuari, desenvolupa’n els adequats, desfés-te dels que siguen irrellevants i incorpora-hi els que afloren com a importants. En este esquema de treball, la interacció amb els teus clients i usuaris és bàsica. I amb esta interacció, estreteix paulatinament el focus dels teus objectius.

En este procés té un paper fonamental composar el teu model de negoci mitjançant la validació i evolució de les diferents hipòtesis que tingues, a més del contrast i la interacció de prototipus, models i propostes, amb clients o usuaris representatius del públic objectiu al qual et dirigisques.

Un altre aspecte que limita les possibilitats de fracàs és el seguiment periòdic. Peter Drucker afirmava que allò que no es pot mesurar, no es pot controlar.

Es diu que un projecte de qualsevol tipus, que té seguiments periòdics d’intervals superiors al mes, està fora de control... i amb el fracàs aguaitant.

Per això, defineix KPI, que et permetran quantificar les magnituds de què depén l’èxit i el fracàs del teu projecte, i uns límits que tant per damunt com per davall d'ells (en funció del cas), t'avisen que s'estan produint desviacions sobre el previst.

Quan estes tinguen lloc, estudia i posa en pràctica mesures correctores que salvaguarden els objectius i la raó de ser del projecte.

I no oblides, des del principi, gestionar els possibles riscos, «els grans desconeguts». No consideres tot allò que pot anar malament (treballar amb excés d’informació no és operatiu). Tin en compte aquells riscos que poden tindre més probabilitats d’ocurrència i un impacte més perjudicial en el teu projecte.

La gestió de riscos és tota una disciplina en ella mateixa, però cal mencionar que si consideres alguns riscos, pensa en diferents estratègies per tal de fer-los front...

 • Acceptar-los quan no hi ha cap altra alternativa.
 • Mitigar-los, i propiciar així la disminució de la seua probabilitat d’ocurrència.
 • Transferir-los. Un exemple d'això és contractar una assegurança davant del risc concret.
 • O evitar-los, és a dir, planificar el nostre projecte eludint el risc.

I, en qualsevol cas, quins Plans de contingència hauràs de posar en marxa, en cas que es materialitzen, per tal de minimitzar els seus efectes perniciosos... Com veus, això dóna per a un post específic.

Cal subratllar que per a posar en pràctica tot això d’una manera efectiva, la redacció i utilització d'un Pla d'empresa suposa una ferramenta fonamental.

Disposa’t a triomfar: cap batalla important s’ha guanyat sense optimisme!

Però s’ha de ser optimista, però també cabal. Avança afiançant els passos i avalua els riscos en cada moment. Un projecte és una inversió, i no hi ha cap inversió segura al 100 %. El teu treball ha d'estar dirigit a augmentar les probabilitats d'èxit.

Quan arribe el moment, avalua els pros i els contres de seguir amb el projecte... De vedades, cancel·lar és una opció. I si s’ha de fracassar, fem-ho de la forma més barata possible.

Per descomptat, no dubtes en contactar amb mi si vols informació més detallada sobre este o altres temes. Serà un plaer conversar amb tu.

5
visitas hoy 3 · visitas total 1.905

Usuario: SimoGisbert

Empresa: Centro Europeo de Empresas e Innovación (CEEI Alcoy-Valencia)

Canal: CEEI Alcoy

Fecha publicación: 07/02/2019 11:51

Url: http://ceeialcoi.emprenemjunts.es/?op=8&n=18040

Esta web utiliza cookies propias y de terceros para ofrecerte una mejor experiencia y servicio.
Al continuar con la navegación consideramos que aceptas su uso y nuestra política de cookies.

Aceptar