Cerrar

Adrián Ferrandis: “La formació especialitzada és una senya d'identitat de l'IIDL”

Adrián Ferrandis es investigador de l’Institut Interuniversitari de Desenvolupament Local (IIDL) i professor de la Universitat de València

Publicado por jtormo
martes, 25 de junio de 2013 a las 17:24

Mostrar ampliado

Adrián Ferrandis

Adrián Ferrandis Martínez

Adrián Ferrandis Martínez és investigador de l’Institut Interuniversitari de Desenvolupament Local IIDL i professor associat adscrit a l'àrea d'Anàlisi Geogràfica Regional del Departament de Geografia. La seva cooperació en projectes de recerca està vinculada a temes relacionats amb l'avaluació de les polítiques públiques, la planificació territorial, el desenvolupament local i el turisme. A més, és membre del Grup de Recerca LOCSUS l'IIDL-València.

Què és l'Institut Interuniversitari de Desenvolupament Local?

L'Institut Interuniversitari de Desenvolupament Local (IIDL) de la Universitat de València és un centre d'investigació i especialització teòrica i pràctica en el camp del desenvolupament local, en el sentit més ampli. A part de la investigació, l'organització de formació especialitzada és igualment una de les seves senyes d'identitat. Se'l considera interuniversitari perquè també està constituït per la Universitat Jaume I de Castelló, on es situa una de les seves seus. Els seus investigadors són en gran part professors universitaris, però també participen professionals especialitzats en el desenvolupament local, lligats tant a projectes determinats com a la impartició dels seus cursos d'especialització (Màsters, Diplomes, Seminaris, etc.). Els seus investigadors són experts en les diverses temàtiques contingudes en el concepte del desenvolupament sostenible, el marc d'aplicació de les polítiques i estratègies de l'enfocament local del desenvolupament (Governança del Territori, l'Ordenació del Territori, el Medi Ambient, la Cohesió social, el Turisme, l'Economia de la cultura, etc.). Aquests investigadors s'organitzen en diferents grups, amb línies d'investigació específiques.

Pel que veiem, l'Institut realitza una important activitat a nivell internacional...

Des dels seus inicis l'Institut ha tingut una àmplia vocació internacional, encapçalada per un dels seus Màster d'especialització, concretament el Màster Oficial de Cooperació al Desenvolupament, on participen alumnes de diversos continents, encara que principalment d'Europa i Amèrica Llatina. En els últims anys, les relacions amb diferents institucions iberoamericanes han fructificat en la realització de diferents acords de col·laboració, vinculats tant a la investigació com a la formació especialitzada. En el cas del grup LOCSUS, per exemple, aquestes relacions s'han desenvolupament en països com Xile, Brasil, Perú o la República Dominicana.

La formació i capacitació tècnica és una de les activitats principals de l'Institut. Podries destacar-alguna iniciativa que estigueu desenvolupant en aquest moment?

Com ja he dit, la formació i la capacitació especialitzada són un dels punts forts de l'IIDL. Recentment, l'equip LOCSUS ha organitzat i desenvolupat un procés de capacitació especialitzada per a tècnics i directius de l'organització Brasilera SEBRAE, dedicada al suport a la petita i la microempresa d'aquell país, però amb una clara vocació de contribució al desenvolupament integral dels seus territoris, motiu pel qual han precisat de la realització d'aquest curs d'especialització. Aquest curs incloïa formació presencial al Brasil, una fase online i finalment un fase de formació presencial a València, centrada en aconseguir una visió més pràctica del conjunt de temes teòrics tractats en les fases anteriors. Amb aquest motiu es van organitzar una sèrie de visites de camp per poder observar casos de bones i males pràctiques. El resultat final ha estat un èxit segons la informació reflectida en els qüestionaris d'avaluació del procés.

A més de la formació, l'Institut treballa en molts projectes. Ens podries destacar algun?

Un altre punt fort de l'IIDL, i dels seus grups de recerca, és l'important volum d'investigacions que es realitzen al llarg de l'any. Aquests processos compten amb una vessant més teòrica, però també amb una vessant eminentment pràctica amb el desenvolupament d'estudis concrets per a realitats territorials concretes a nivell local, comarcal o regional. Per tant, es comprèn des del desenvolupament de projectes d'àmbit internacional, finançats per organismes com la Unió Europea (Programes Marc, LLP, ESPON, etc.) o un altre tipus d'organitzacions internacionals, fins a programes de finançament nacional o projectes concrets per entorns locals o regionals. En el cas del grup LOCSUS -per no ser exhaustius- cal destacar els projectes ASPIS o EDORA de finançament europeu (LLP i ESPON respectivament), o projectes d'àmbit local com El Pla de Recuperació i Valorització dels Recursos Culturals de Tavernes de la Valldigna, el Pla d'Acció Comercial de Cullera o l'Estudi de Viabilitat de la Proposta de Polígon Industrial per a Simat de la Valldigna, entre d'altres.

5
visitas hoy 1 · visitas total 3.957

Usuario: jtormo

Canal: Desarrollo Local

Fecha publicación: 25/06/2013 17:24

Url: http://desarrollolocal.emprenemjunts.es/?op=8&n=7290

Comentarios

Usuario sin logear

Envía tu comentario

Debes iniciar sesión - Hoy 10:15

Título:

Comentario:

 

Esta web utiliza cookies propias y de terceros para ofrecerte una mejor experiencia y servicio.
Al continuar con la navegación consideramos que aceptas su uso y nuestra política de cookies.

Aceptar