Cerrar

Ricard Calvo: “Recursos, actors i dinàmiques són clau per aconseguir el desenvolupament”

Ricard Calvo és docent i investigador de la UV i director del GRIDET (Grup de Recerca en Desenvolupament Territorial)

Publicado por jtormo
viernes, 14 de julio de 2017 a las 09:41

Mostrar ampliado

Ricard Calvo Palomares

Ricard Calvo Palomares

Ricard Calvo Palomares és llicenciat en Ciències del Treball, Graduat Social i doctor en Sociologia, en l'especialitat de Desenvolupament Local. Des de l'any 2006 exerceix com a docent a la Universitat de València i és membre del Grup de Recerca en Desenvolupament Territorial de la Universitat de València.

 

Fa poc vas coordinar el llibre "Efectes de la crisi sobre el model de desenvolupament local". Quins han estat els efectes principals?

Els efectes de la crisi sobre el model de desenvolupament local han sigut molts i molt variats, passant des dels més visibles com la reducció dels fons disponibles per a la implementació d’actuacions i programes vinculats amb l’ocupació, als més ocults, com el paulatí i continu desmantellament de la xarxa de tècnics AODL existents sobre el territori valencià. Les nostres estimacions ens diuen que la reducció en termes absoluts, que hem passat d’uns 656 tècnics a l’any 2010 (el que suposava que una taxa de cobertura del model del 89,41 %, és a dir que quasi el 90% de la població disposava d’un tècnic de proximitat al seu territori), a l’any 2015, comptar amb 444 tècnics i reduir-se la taxa de cobertura a prop del 60%)

 

Quins són els recursos més importants amb què compta el territori valencià per superar aquests efectes?

Nosaltres, el que hem fet al projecte d’investigació “La necesidad de aprender de la crisis. Un estudio de casos de éxito en desarrollo local” (Projecte emergent de la Generalitat Valenciana GV/2015/041) ha sigut analitzar amb profunditat el comportament sociolaboral dels municipis de la província de València durant el període 2006-2015, concloent que darrere d’este comportament, siga bo, regular o roin, hi ha un conglomerat de factors que intervenen i que determinen si un territori està o no en condicions d’afrontar les situacions de recessió que se li poden presentar.

A partir de l’esmentat anàlisi, recursos, actors i dinàmiques se converteixen en els tres focus claus per a la consecució del desenvolupament d’un territori, dependent per tant de la capacitat que tinga el mateix per aconseguir la interacció entre ells. És a dir, i tal i com se recalca a les conclusions de l’estudi, per exemple la tinència de recursos, del tipus que siguen, no garanteix per sí mateix un millor comportament d’eixe territori, si no que requereix de que els actors presents siguen capaços d’interactuar, implementar-los i aprofitar-los adequadament.

A partir d’este treball, GRIDET-UV se planteja com a continuació, el disseny d’una ferramenta –matriu- per a la detecció de territoris competents per al desenvolupament local.  Instrument que permeta avaluar amb profunditat els mateixos, i poder prendre les decisions més adequades a la seua realitat.  

 

GRIDET s'ha constituït com un grup de recerca en desenvolupament territorial. En quins àmbits centreu la vostra feina?

GRIDET, és el Grup d’Investigació en Desenvolupament Territorial de la Universitat de València, que nascut al sí del Departament de Sociologia i Antropologia Social de la Facultat de Ciències Socials, proposa una aproximació al fenomen del desenvolupament local des d’una perspectiva multidimensional, agrupant a més de la vessant acadèmica (procedent de la participació de professorat de l’esmentat departament i de l’Institut de Desenvolupament Local –IIDL-), la vessant professional (procedent de la participació de Tècnics i Agents d’Ocupació i Desenvolupament Local –AEDL- procedents d’ADLYPSE –Federació de Personal Técnic en Gestió del Desenvolupament Local de la Comunitat Valenciana).

Amb aquesta visió triangulada de la realitat, per a GRIDET el desenvolupament no és una possibilitat que es presenta, sino una necessitat del territori, i com a tal cal actuar. Tant és així que la concepció del binomi territori-població com un tot –visió integral-, que requereix de tots i cadascun dels recursos presents en ell –visió integrada- i que pretén entre les seues finalitats l’obtenció d’efectes sinèrgics –visió integradora- són els principals trets característics del treball desenvolupat des d’aquest grup.

Actualment GRIDET col·labora amb el SERVEF i el Vicerrectorat de Projecció i Participació Territorial de la Universitat de València en el projecte de  diagnòstics territorials del País Valencià.

 

Què són les Jornades de Desenvolupament Local que organitzeu des GRIDET tots els anys?

Les JDL són les Jornades sobre Desenvolupament Local de la Comunitat Valenciana, que se configuren com a punt d'encontre i reflexió al voltant del desenvolupament local i territorial del nostre territori, tant per a professionals, acadèmics i investigadors, estudiants com per a públic interessat en la matèria.

I que serveixen per mostrar i fer visible totes aquelles iniciatives i experiències que el personal tècnic de les administracions locals i comarcals, entitats vinculades amb el desenvolupament local posen en marxa en tots els aspectes relatius al desenvolupant socioeconòmic del territori. I que a més s’arrepleguen tots els anys en una publicació que entreguem als assistents a les Jornades. Són un espai d’intercanvi de bones pràctiques, que permet el debat i que planteja propostes de futur.

Com a punt de reflexió i encontre les JDL ofereixen la possibilitat, a partir d’una temàtica concreta que proposem a principi d’any –este any dedicat al finançament del desenvolupament local i el seu retorn”- de que aquells que tinguen alguna experiència, pràctica o reflexió d’interès ens la faça arribar per tal de generar un cos de debat que partint de la realitat siga útil per eixa realitat, naix al territori i retorna –mai millor dit- al territori.

S/V
visitas hoy 2 · visitas total 3.346

Usuario: jtormo

Canal: Desarrollo Local

Fecha publicación: 14/07/2017 09:41

Url: http://desarrollolocal.emprenemjunts.es/?op=8&n=14307

Comentarios

Usuario sin logear

Envía tu comentario

Debes iniciar sesión - Hoy 10:03

Título:

Comentario:

 

Esta web utiliza cookies propias y de terceros para ofrecerte una mejor experiencia y servicio.
Al continuar con la navegación consideramos que aceptas su uso y nuestra política de cookies.

Aceptar