Cerrar

José A. Nuñez: "Els ADL són sempre necessaris. En temps difícils, més"

* El registro se encuentra ACTIVADO y en HISTORICO desde 09-09-2018 23:59

Entrevista a José Antonio Nuñez de Cela, coordinador de l'Agència d'Ocupació i Desenvolupament Local de Benidorm

Publicado por jorditormo
jueves, 10 de septiembre de 2015 a las 16:19

José Antonio Nuñez de Cela és professional del desenvolupament local. Llicenciat en Ciències Polítiques i Sociologia, i especialitzat en població i ecologia humana, coordina actualment l'Agència d'Ocupació i Desenvolupament Local de Benidorm.

Ha treballat per a diferents administracions públiques com a l'Ajuntament d'Alacant o la Diputació d'Alacant, així com en l'empresa privada com a consultor desenvolupant estudis de mercat i de posicionament polític.

 

Estem en temps difícils. Els ADL són ara més necessaris que mai?

Independentment del moment del cicle econòmic, tinc l'absolut convenciment que els ADL són sempre necessaris, potser en "temps difícils", denominació amb la que estic d’acord, és més necessària la seva visibilitat, però la seva tasca és imprescindible en qualsevol període. De fet, en el nostre cas particular, l'AEDL de Benidorm es va crear el 2004, en temps "res difícils" -per seguir amb la terminologia- i en un curt espai de temps va aconseguir un reconeixement social molt ampli en la nostra societat que ara, per descomptat, s'ha vist ampliat per la tasca desenvolupada des de llavors.

 

La vostra agència realitza accions per millorar la capacitació dels emprenedors i les empreses En què consisteixen aquestes actuacions?

Nosaltres entenem el suport als emprenedors com una opció que va més enllà de l’autoocupació. És veritat que moltes persones acudeixen a nosaltres per sol·licitar assessorament i ajuda per a la tramitació d'algun tipus d'ajuda econòmica que els permeta iniciar una activitat per solucionar una situació personal d'atur, a manera d'urgència, però la nostra tasca no es queda en això. Tractem d'implicar-nos amb els diferents projectes i oferim també una oferta formativa basada en les necessitats i en les mancances que detectem.

Des del començament de l'activitat de l'ADL hem incidit en la formació per a emprenedors i hem desenvolupat cicles de formació per a la iniciativa empresarial. En aquests cicles, els continguts sempre han comptat amb mòduls genèrics (Creació d'empreses, fiscalitat, formes jurídiques, etc.) combinant-los amb altres més específics que han anat variant en funció de les necessitats i les demandes detectades. Per abraçar tots aquests continguts ha estat imprescindible la col·laboració amb diferents empreses o entitats com és el cas del CEEI Alcoi. El Desenvolupament Local és un objectiu compartit i precisa de la participació de diversos actors.

Un cop aconseguida certa capacitació, els emprenedors disposen d'estímuls, recursos i serveis com el Concurs d'Idees Emprenedores, el Viver d'empreses o l'Espai Co-working per iniciar el seu camí i amb el nostre acompanyament i, principalment, el seu esforç, poden arribar a construir una empresa capaç de generar ocupació i incrementar l'activitat econòmica del nostre entorn. Afortunadament, comptem amb un bon nombre de casos d'empreses que avui són una realitat, que van iniciar el seu periple al costat de nosaltres.

 

A més, són molts els projectes que desenvolupeu en altres àrees del desenvolupament local. Ens pots destacar algun?

En l'actualitat molts dels nostres esforços es centren en l'àmbit de l'ocupació. Ens hem constituït com a agència de col·locació recentment i hem incrementat les nostres relacions amb les associacions empresarials per tal d'ampliar la nostra capacitat d'intermediació laboral, aconseguint millorar bastant la nostra activitat en aquest àmbit.

També podem destacaria la nostra aposta pels col·lectius de difícil inserció laboral, especialment amb la població amb discapacitats, per als que s'han dissenyat tant programes formatius orientats a l'ocupació com s'han establert convenis amb associacions i entitats que tenen entre els seus fins la integració laboral i social d'aquest col·lectiu.

 

Benidorm és un dels principals centres turístics, on rau l'èxit del seu model?

Crec que Benidorm pot considerar-se com el principal centre turístic especialitzat en el producte "sol i platja" de la Mediterrània i el seu èxit s'evidencia principalment en els alts índexs d'ocupació i de fidelitat turística que, malgrat tot, es mantenen pràcticament durant tot l'any; qüestió que marca diferències amb altres destinacions. Aquesta situació es deu, per descomptat, a l'esforç que desenvolupen tots els agents que participen en el sector: hotels i altres tipus d'oferta d'allotjament, intermediaris, transportistes, treballadors de l'hostaleria, comerç, restauració... fins i tot la pròpia administració. Ara bé, aquesta realitat no és sinó el fruit d'una evolució que té el seu inici i origen en la planificació urbana que es va dur a terme en els inicis dels anys 60. Benidorm, la seva societat, d'una manera unànime, va apostar per un model de ciutat orientada al turisme de sol i platja, pràcticament al 100%. Va aprofitar com cap altre destí la possibilitat que brindava la legislació en matèria d'ordenació urbana. Sobre això i amb un sòlid i ampli consens social es va construir (mai millor dit) el Benidorm que, amb les variacions i incorporacions aportades amb el temps, coneixem avui dia.

 

Què consideres que aporta Benidorm al desenvolupament de la província?

Aquesta ciutat té un pes transcendent a la província. En un territori caracteritzat per l'especialització econòmica, Benidorm és, sense cap dubte, el referent turístic de la majoria dels desenvolupaments turístics que s'han dut a terme a la província i també fora d'ella. Més enllà de l'aportació de l'activitat de la ciutat al PIB provincial, Benidorm aporta un bon nombre d'intangibles a l'economia provincial. Sense anar més lluny, podem citar la tan primerenca existència d'un aeroport a Alacant com una conseqüència de l'especialització turística de Benidorm, en la mesura que l'activitat dels operadors turístics precisaven d'aquesta infraestructura, cosa que ha permès el gran avanç econòmic de tots els sectors productius de tota la província.

5
visitas hoy 1 · visitas total 3.644

Usuario: jorditormo

Canal: Desarrollo Local

Fecha publicación: 10/09/2015 16:19

Url: http://desarrollolocal.emprenemjunts.es/?op=8&n=11507

Comentarios

Usuario sin logear

Envía tu comentario

Debes iniciar sesión - Hoy 00:42

Título:

Comentario:

 

Esta web utiliza cookies propias y de terceros para ofrecerte una mejor experiencia y servicio.
Al continuar con la navegación consideramos que aceptas su uso y nuestra política de cookies.

Aceptar